Добре дошли!

Императорско плодче (Гоу ци) 500 гр. - екстра качество

Наличност: на склад

32,00 лв.
ИЛИ

Бърз преглед

Пречиства организма от токсични вещества. Поддържа Ви млади и енергични!

 Императорско плодче (Гоу ци) 500 гр. - екстра качество

Кликнете двата на горната картинка за увеличение

Zoom Out
Zoom In

Още изгледи

  • дърво
  • плодчета

Детайли

други имена: лиций, лициум, гоу чи дзъ, императорски плодчета

латинско название: Lycium chinensis, Lycium barbarum L.

названия на руски език: дереза, лиций, лициум

названия на английски език: wolfberry, lycium, matrimony vine fruit, gou qi zi, desert thorn, squawberry. Мерджанът е дългогодишен храст с малки червени плодове и жълти бъбрековидни семенца. Плодовете му са най-ценената част в медицината, въпреки че цялото растение е лечебно. Храстът е с много здрави корени и може да вирее по няколкостотин години, като издържа на всякакви температурни условия и няма предпочитания към климата и почвата. Среща се и из България в населените места и по планините до 1200 м надморска височина. Лечебните свойства на билката са познати в Китай от хилядолетия.

Древната медицинска книга "Трактат за билките и техните свойства" ("Яо син лун") отделя специално внимание на мерджана, и пише, че плодовете му "възвръщат запасите на телесните течности, успокояват духа, освежават и проясняват тена на кожата и укрепват очите". В друга класическа китайска книга "Билки и хранолечение" ("Шъ ляо бън цао") се казва, че мерджанът "укрепва мускулите и сухожилията, предпазва от настинки и води до дълголетие." Поетът Лю Юйси от династия Тан (618-907) възхвалява чудните ефекти на билката в поема за мерджана. В нея пише, че дори водата от кладенец в близост до растението може да помогне на хората да постигнат дълголетие.

Един от най-известните лекари и фитотерапевти в историята на Китай, Ли Шъджън, в знаменития си труд "Основи на Фармакопедията" ("Бънцао Ганму") от 1578 г. споменава, че жителите на село Нанчю имат навика да ядат плодове от мерджан и почти всички са дълголетници. Всъщност, мерджанът допринася не само за дълголетие, но често е свързван и с красотата. В миналото девойките от знатните фамилии са пиели чай от мерджан, за да изглеждат по-млади и по-красиви. Мъжете пък са използвали мерджана за засилване на половите сили. Не случайно в Китай има поговорка: "Който отива на командировка далеч от къщи, да не взима мерджан със себе си.", тъй като той е силен афродизиак.

Плодовете на мерджана са богати на различни полезни съставки, между които 18 вида аминокиселини, 21 минерала, 29 вида мастни киселини, провитамин А (колкото в морковите), витамин С (колкото в портокалите), витамин В (особено богат на ниацин и бетаин), полизахариди и др. В изсушена форма прилича на стафиди с червен цвят. Използва се често като храна в китайската кухня, като се прибавя към най-различни видове задушени, пържени и печени ястия от зеленчуци, месо, морски продукти, към супи, каши, чайове, отвари, сладки и др. Около 10-15 плодчета от мерджан се измиват и се готвят заедно с другите храни. Може да се консумират и направо като стафиди. Прекаленото му използване (повече от една шепа на ден) може да предизвика разстройство или силна горещина в тялото. Плодовете на мерджана притежават топла ян енергия и сладък вкус и влизат в меридианите на черния дроб, бъбреците, сърцето и белите дробове.

Според китайската медицина и хранолечение, мерджанът е тоник за кръвта и енергията и лекува следните болести и състояния: - недостиг на енергия и кръв - слабо зрение и очни заболявания - умора, отпадналост - главоболие - високо кръвно налягане - диабет - висок холестерол в кръвта - шум в ушите - неврастения - хроничен хепатит - берибери - анемия - безсъние - слаба имунна система - бъбречна недостатъчност - импотентност, полово безсилие - фригидност, стерилитет - сперматорея - остеопороза - атеросклероза - болки в кръста и коленете - ракови болести - преждевременно остаряване През последните години много китайски и западни учени съобщават, че мерджанът има свойствата да укрепва имунната система на организма, да се справя с преумората, да подобрява зрението, укрепва черния дроб, понижава кръвната захар, регулира кръвното налягане,предпазва и лекува туморни образувания, регулира твърдия алкохол в жлъчката.

Лабораторните изследвания показват, че мерджанът увеличава белите кръвни телца в организма, презпазва клетките от остаряване, стимулира саморегулиращите функции на ДНК и помага на остарелите и болните клетки да се трансформират и по този начин да се възстанови нормалното здраво състояние на клетките. Японски учени са доказали, че полизахаридите в мерджана спират растежа на раковите клетки и съдържат вещества, които предпазват клетките от мутация. Съдържанието на полизахариди в мерджана варира между 7 и 13%, а общото съдържание на захар - между 22 и 42%. Мерджанът значително помага при рак на черния дроб. Това е така, защото полизахаридите в мерджана имат способността да понижават окисляването на мазните вещества в клетките на черния дроб. Неслучайно китайските лекари казват, че мерджанът е най-доброто лекарство за тонизиране на бъбреците и черния дроб.

Нето: 500 гр. сушени плодове

Важно! Възможно е опаковката да се различава на външен вид от снимката на сайта.

Препоръчваме Ви да разгледате и следните артикули:

 Императорско плодче (Гоу ци) 250 гр. - (отлично качество, едро)

Императорско плодче (Гоу ци) 250 гр. - (отлично качество, едро)

12,90 лв.
 Императорско плодче (Гоу ци) 500 гр. - (отлично качество, едро)

Императорско плодче (Гоу ци) 500 гр. - (отлично качество, едро)

23,50 лв.
   

Продуктови отбелязвания

Използвайте спейс за разделяне. Използвайте единични кавички (') за фразите.